top of page
חיפוש

למה תינוקות מתעוררים בלילה? המדריך המלא להורים עייפים




הורים רבים מוצאים את עצמם ערים באמצע הלילה בגלל שהתינוק מתעורר שוב ושוב. אתם לא לבד – זו תופעה טבעית ונפוצה מאוד. תינוקות אינם ישנים כמו מבוגרים, ולמרות שכל הורה היה רוצה שהתינוק שלו יישן לילה שלם, זה לא תמיד קורה, במיוחד בחודשים הראשונים לחייו.


התעוררויות ליליות הן חלק טבעי מהתפתחות התינוק. למעשה, פעוטות אינם ישנים רצוף במשך הלילה, מכיוון שהשינה שלהם בנויה בצורה שונה משנתם של מבוגרים.


1. מחזורי שינה קצרים יותר, מחזורי השינה של תינוקות קצרים באופן משמעותי משל מבוגרים. בעוד שמבוגר עובר מחזורי שינה באורך של כ-90 דקות, מחזורי השינה של תינוקות נמשכים רק 40–50 דקות. זה אומר שהם מתעוררים לעיתים קרובות יותר במהלך הלילה.


2. רגרסיות שינה והתפתחות מוטורית, ההתפתחות היא תהליך אינטנסיבי לתינוק, וכל קפיצת גדילה, רגרסיה או שינוי במיומנויות המוטוריות יכול לגרום להפרעות שינה. למשל:

  • רגרסיית שינה בגיל 4 חודשים – מחזורי השינה של התינוק משתנים והופכים דומים יותר לאלו של מבוגרים, אך הוא מתקשה להירדם מחדש.

  • רגרסיית שינה בגיל 9 חודשים – קשורה ללמידת זחילה, עמידה ודיבור, מה שיכול לגרום לעוררות יתר בלילה.

  • רגרסיית שינה בגיל שנה-שנה וחצי – הילד מתחיל ללכת, לפתח עצמאות וחרדת נטישה, מה שיכול לגרום ליקיצות ליליות.


3. רעב וצמא? תינוקות קטנים זקוקים להזנה תכופה, במיוחד בחודשים הראשונים לחייהם. אם התינוק מתעורר בלילה, זה לא בהכרח אומר שהוא רעב, אבל אם מדובר בתינוק מתחת לגיל 6 חודשים, ייתכן שהוא זקוק להנקה או לבקבוק כדי להמשיך לישון.


4. חרדת נטישה והצורך בנוכחות הורה סביב גיל 6-9 חודשים, תינוקות מתחילים לפתח חרדת נטישה. כאשר הם מתעוררים בלילה, הם מחפשים את ההורה שלהם ומתקשים להירגע בעצמם. זו תופעה טבעית כחלק מהתפתחות הקשרים הרגשיים שלהם.


5. כאבי בקיעת שיניים! בקיעת שיניים עלולה לגרום לאי-נוחות, לכאבים ולשינה לא רציפה. שיניים ראשונות מתחילות לבקוע סביב גיל 4-7 חודשים, ובתקופה זו תינוקות רבים מתעוררים פעמים רבות בלילה, בוכים וחשים חוסר נוחות.


6. השפעת הסביבה על השינהתינוקות רגישים מאוד לשינויים בסביבת השינה שלהם. גורמים כמו טמפרטורה לא מתאימה, רעש חזק, יותר מדי אור בחדר או אפילו שינוי קל במיטה יכולים לגרום להתעוררויות.



איך לעזור לתינוק לישון טוב יותר בלילה?

❖ יצירת שגרת שינה ברורה, תינוקות זקוקים לשגרה עקבית שתסמן להם מתי הגיע זמן לישון. מומלץ לקיים טקס שינה קבוע כמו אמבטיה חמה, האכלה, סיפור קצר ושיר ערש לפני ההשכבה. שגרה כזו מסייעת לתינוק להבין שהגיע הזמן להירגע ולהתכונן לשינה.


❖ עידוד הירדמות עצמאית, אם התינוק רגיל להירדם בידיים או תוך כדי הנקה, הוא עלול להתקשות להירדם מחדש אם הוא מתעורר בלילה. מומלץ להניח אותו במיטה כשהוא מנומנם אך לא ישן לגמרי, כך שילמד להירדם בכוחות עצמו.

❖ שמירה על סביבה שקטה ונוחה לשינה:

- טמפרטורת החדר צריכה להיות 20-22 מעלות צלזיוס.

- יש להימנע מחשיפה למסכים כשעה לפני השינה, מכיוון שאור כחול יכול להפריע לייצור הורמון השינה (מלטונין).

- השתמשו בתאורה עמומה בערב והימנעו מאור חזק.

- רעש לבן יכול לעזור לחלק מהתינוקות לישון טוב יותר, במיוחד בסביבות רועשות.


❖ בדיקת הצרכים של התינוק לפני שאנו מעירים אותו, לפני שאתם ממהרים להרים את התינוק, חכו כמה שניות והקשיבו לו, לפעמים התינוק מתעורר מעצמו וחוזר לישון כעבור כמה רגעים. אם הוא בוכה מעט ואז נרגע – אולי הוא מסוגל להירדם שוב בכוחות עצמו.

- אם הוא מתלונן וממשיך לבכות – בדקו אם הוא רעב, רטוב, קר, חם, או לא מרגיש טוב.

❖ התמודדות עם כאבי שיניים בלילה?

- עיסוי עדין לחניכיים עם אצבע נקייה.

- שימוש בנשכנים מקוררים.

- במקרה הצורך, ניתן להתייעץ עם רופא ילדים על משחות הרגעה או אמצעים טבעיים להקלה.


❖ מעבר הדרגתי לשינה עצמאית, התינוק רגיל לישון בחדר ההורים ואתם רוצים להעבירו לחדר משלו?, עשו זאת בהדרגה. בהתחלה, הניחו את מיטתו ליד מיטתכם, ובהמשך, הרחיקו אותה מעט בכל כמה ימים. ניתן להתחיל גם יום יומיים בשבוע בשינה משותפת וימים בהם הוא ישן לבדו, אל תדאגו כעבור כמה זמן התינוק גדל ויבחר מעצמו לישון במיטה נפרדת.



אז, כמה זמן זה יימשך? ומתי התינוק יתחיל לישון לילה שלם?

תינוקות מתחת לגיל 6 חודשים יתעוררו בלילה באופן טבעי, בשל הצורך בהזנה. מגיל 6 חודשים חלק מהתינוקות מתחילים לפתח יכולת לישון 6-8 שעות רצופות. מגיל שנה, רוב הילדים מסוגלים לישון 10-12 שעות בלילה, עם התעוררויות מעטות!. אבל זכרו, כל תינוק שונה! חלק מהתינוקות יתחילו לישון לילה שלם מוקדם יותר, וחלקם ימשיכו להתעורר מדי פעם עד גיל שנתיים-שלוש.



התעוררויות בלילה הן חלק טבעי מההתפתחות של תינוקות, אך יש דרכים שיכולות לעזור לכם להפחית אותן ולשפר את השינה של כל המשפחה. יצירת שגרת שינה ברורה, התאמת סביבת השינה ועידוד הירדמות עצמאית יכולים להוביל ללילות שלווים יותר.

זכרו שהתקופה הזו לא נמשכת לנצח – עם הזמן, התינוק שלכם ילמד לישון לילה שלם, ואתם תוכלו סוף סוף ליהנות משינה רציפה!


ומה עם לינה משותפת?

לאורך רוב ההיסטוריה האנושית, שינה משותפת של תינוקות והוריהם הייתה הנורמה התרבותית. בתרבויות רבות, תינוקות ישנו לצד הוריהם, מה שסייע בוויסות רגשי, חיזוק הקשר המשפחתי והקלת ההנקה הלילית. עם זאת, במאות האחרונות, במיוחד בעולם המערבי, החלה מגמה של הפרדת תינוקות לשינה במיטות או חדרים נפרדים.






 
 
 

Comments


bottom of page